Islands born of fire!

7M1A1486

This is a place of wonders” aldus David Attenborough, en als hij het zegt…

Vanuit de kust voert de weg ons weer het binnenland van Ecuador in. De thermometer raakt de 42 graden, de heuvels veranderen in bergen en één eindeloze weg voor ons. We richten ons op Quito. De hoofdstad van Ecuador vanuit waar wij weer een groot verlangen mogen vervullen. En dat verlangen geeft goede brandstof voor de benen. “Elke omwenteling is er één dichterbij El” houd ik mezelf regelmatig voor. Vlak voor we een dorpje bereiken komen we nog een grote jongen tegen, een erg grote jongen. Zo groot dat ik zeker weten deze nacht nergens mijn tentje op wil zetten!

7M1A09677M1A0970

En het blijft bijzonder..moet je jezelf eens voorstellen. Jij hebt een kioskje in een gehucht in Ecuador. Je bent je muren aan het schilderen en daar komen twee zeiknatte, stinkende fietsers aan. Eén daarvan is de grootste man die je ooit gezien hebt, met een ruige baard (De eerste Zuid-Amerikaan met überhaupt gezichtsbeharing moeten wij nog ontmoeten). De blonde fietsster wijst naar je garage en vraagt of ze daarbinnen mogen slapen deze nacht omdat ze begrepen heeft dat het niet veilig is om langs de weg te kamperen. Wat zou jij doen? Eerlijk?
Wat de dame van de kiosk deed is onvoorstelbaar. Ze nodigde ons met warmte uit. Ze reed haar auto naar buiten zodat wij daar veilig konden slapen. Ze opende letterlijk de deur naar haar huis zodat wij van het toilet gebruik konden maken en de douche als we dat wilden. En in de ochtend bracht ze ons koffie met tosti’s. Over liefde en vertrouwen gesproken.

In Quevedo vieren we mijn verjaardag met taart en kaarsjes, ballonnen aan mijn fiets, een Subway broodje en nagellak! Om uit te komen in Quito. En in warmte ontvangen te worden door Pieter. Pieter die samen met zijn prachtige vrouw Vicky in Ecuador woont. Hij geeft les aan de universiteit in Quito terwijl Vicky nu in Nederland de laatste hand aan haar thesis legt. We zijn uitgenodigd om in hun huis te verblijven. In de zeikende regen fietsen we naar Pieter. Daar wacht een warme douche en een glas rode wijn op ons. “Oohhh ja” zegt hij achteloos, “ik heb ook nog wat Nederlandse kaas”. Terwijl Pieter de borrel inschenkt ontferm ik mezelf over de kaas. Een moment waar wij al maanden van dromen. “Zorgvuldig El, neem je tijd”. Ik pak een plankje en een mes. Het blok kaas is nog zorgvuldig ingepakt. En met het loshalen van het omhulsel loopt bij de geur van deze echte Nederlandse oude kaas mijn mond vol kwijl. “Hoeveel wil je dat ik snijd”? Vraag ik hoopvol aan Pieter. “Ooohh zoveel je wil” is het goede antwoord! Ik kan mezelf nog net beheersen om een stukje over te laten. Het eerste hapje..de zoutkristallen op mijn tong en even is het alsof we nooit zijn weg geweest. Met een heerlijke maaltijd genieten we van elkaars gezelschap. Ontdekken we de volgende dag met Pieter het historisch centrum van Quito en boeken we onze vlucht.

7M1A1894

Drie dagen later landen we op een werkelijk magische plek op aarde. “The Islands born of fire” De eilanden die Charles Darwin in 1835 aan zijn diepgewortelde geloof in God deden twijfelen. De eilanden 1000 kilometer uit de kust van Ecuador. Bijzonder omdat ze ontstaan zijn uit vulkaanuitbarstingen onder de zee en dus nog nooit in contact zijn geweest met het vaste land. Bijzonder omdat de dieren daar op onwerkelijke wijze via de lucht en zee (soms dagen drijvend op houtstronken) terecht zijn gekomen. Bijzonder omdat de dieren zich op een heel unieke wijze hebben geëvolueerd. Vogels die hebben leren diepzeeduiken. Leguanen die naast volwaardig duikers en zwemmers in staat zijn in hun leven hun skelet te laten krimpen om aan de veranderende voedselvoorraad te voldoen. Reuze landschildpadden die wel 150 jaar oud worden en daar in het wild rondlopen. En de afwezigheid van roofdieren die maakt dat ze totaal geen angst kennen ook niet voor het gevaarlijkste dier op aarde..de mens! We zijn geland op de Galapagos Eilanden.

Hoewel voor veel mensen afschrikwekkend duur, hoeft het zo niet te zijn. We komen natuurlijk niet om het vliegticket en het entreegeld voor de eilanden heen. En in tegensteling tot de meerderheid die een schrikbarend dure cruise boekt, doen wij alles op eigen houtje. We wandelen uren over de drie eilanden, nemen de lokale boten om tussen de eilanden te hoppen, klauteren over de vulkaanrotsen waarbij we moeten op passen niet op de leguanen te gaan staan. Huren voor 3 dollar een snorkel set en zwemmen met tropische vissen, zeeleeuwen, zeeschildpadden en enorme mantaroggen. Delen een bankje met een zeeleeuw die daar rustig ligt op te warmen en te genieten van de zon. Koken zelf of eten in een lokaal restaurantje. Oohhh jongens, wat een magische plek! Kijk zelf maar….

7M1A12667M1A12267M1A12707M1A10867M1A18187M1A18677M1A18247M1A18487M1A16977M1A17697M1A11147M1A11287M1A11807M1A14577M1A13337M1A1449jpg7M1A14277M1A1027-1GOPR4909-1GOPR4853-17M1A13837M1A17687M1A15047M1A16227M1A15347M1A11977M1A1542Na tien dagen zijn we weer herenigd met Pieter en onze fietsen in Quito. We maken er een laatste feestje van met elkaar. De volgende ochtend maken wij ons klaar voor onze reis naar Colombia. Nog 250 kilometer tot de grens…nieuwe avonturen wachten! Ecuador heeft nog één laatste cadeau in petto voor ons. Mitad del mundo, oftewel de evenaar! De middellijn van de aarde bereiken we na bijna een jaar fietsen met zo’n 10.000 kilometer op onze fietstellers. Op naar Colombia, het laatste land in het Zuid-Amerikaanse continent!

7M1A1923


Comments

30 responses to “Islands born of fire!”

 1. Hoe fantastisch weer. Iedere keer weer heerlijk om jullie berichten te lezen. Toppers! Dikke kus!

 2. Christina and Josep Avatar
  Christina and Josep

  Wow you are already in Ecuador! Say hello to Pieter if you are still there. We are a little bit jealous… as we are now back at work and “normal” life. Enjoy every single moment. Kisses from Switzerland

 3. Geweldig de natuur en eindelijk zie ik jullie heerlijk in korte broek zalig het zonnetje ook al is het heel warm
  Geniet van alles

 4. Marie-Nel Avatar
  Marie-Nel

  Wauw El en Pim, kriebels….ik proost op jullie, een dikke knuffel en blijf Genieten! X

 5. loes en thijs Avatar
  loes en thijs

  Hoi lieverds, wat zijn jullie verhalen toch altijd prachtig. Niet alleen door te vertellen wat jullie meemaken, maar nog meer door de achtergrond en de foto’s. Een echt Attenbourough boek waardig!! We genieten aan deze kant van de aarde met jullie mee en denken vaak terug aan onze eigen reizen ” long time ago”. Wat een afgetrainde lijven hebben jullie na dit jaar ontwikkeld. Op naar het volgende jaar. Wij lezen wel!! Dikke kus van de pensionados.

 6. Henri en Josee Avatar
  Henri en Josee

  Dag lieverds
  wat een prachtig verhaal en wat een supermooie foto’s.
  Dikke knuffel van ons xxxx

 7. Oooohhhh aaahhhh geweldig, schattig, prachtig, schitterend, lief….. Dat riep Elly daarnet, zij zit naast me en keek met me mee.
  Daar hoef ik eigenlijk niets meer aan toe te voegen.

 8. Els en koen Avatar
  Els en koen

  Geweldig weer allemaal! En wat een vreselijke spin…. Dat eiland moet magisch zijn! Heerlijk die toffe verhalen. Ga zo door.

 9. Echt geweldige foto’s en prachtige verhalen! Komt Pim nog wel goed vooruit op die fiets met zo’n gigantische baard, moet toch inmiddels meerdere kilo’s wegen! Nog veel succes en op naar het volgende continent.

 10. meer dan fantastisch, dikke kus voor jullie ❤️

 11. Theo uit Veldhoven Avatar
  Theo uit Veldhoven

  Een woord, GEWELDIG !!

  Groetjes Theo

 12. Wat een ervaring moet dat zijn geweest zeg!! Super gave foto’s ook! En alweer bijna een jaar onderweg! Vanuit hier lijkt de tijd te zijn gevlogen, maar voor jullie voelt dat mss anders 😉

 13. Woorden schieten tekort bij zoveel moois. Dank dat we mee mogen genieten. Nog heel veel plezier en goede fietsbenen

 14. Ook hier was het weer genieten van jullie verhaal met bijbehorende foto’s. SCHITTEREND !!!! lieve groetjes uit Luyksgestel

 15. Eric Solleveld Avatar
  Eric Solleveld

  WoW!!!!

 16. Hélène van Boxmeer Avatar
  Hélène van Boxmeer

  Hallo kanjers, daar aan de andere kant van de wereld.
  Bijna een jaar geleden al weer dat je afscheid nam op het werk en we nu steeds kunnen mee genieten van jullie indrukwekkende ervaringen en mooie foto’s. Zo bijzonder wat jullie beleven in de natuur, de cultuur, met de lokale bevolking en aan historie. Overweldigend en hoe krijgen jullie dit allemaal verwerkt. Het is genieten op de Galapagos eilanden, even niet op de fiets en zware hellingen beklimmen. Je kwaliteiten als schrijver Ellen nemen ons mee in de beleving, (er komt beslist eens een boek uit van je) en dan die mooie foto’s die Pim maakt waarmee we mee kunnen zien hoe het in een ander werelddeel is, dank daarvoor! Op weg naar de evenaar, heel veel plezier samen! lieve groet Hélène

 17. Colombia, wat een geweldig vooruitzicht! Voelt het niet een beetje weemoedig om Zuid Amerika te verlaten…? Maar het wordt wel een afscheid in een van de mooiste landen van dit continent. Niet tè snel doorheen racen hè 😉
  Heerlijk om met jullie verhalen (weer) mee te mogen reizen.
  Liefs en een dikke kus uit Eindhoven

 18. He Pim en Ellen,
  Wat een geweldige mooie plekjes hebben jullie weer bekeken! Ziet er fantastisch uit.
  Naar die foto met die spin heb ik 2 x gekeken, impressive!
  Het was weer een fijn verhaal om te lezen, Thanks.
  Goede reis en Colombia, Be safe!

 19. Wat een prachtig verhaal en bijzondere foto’s; dat die prachtige dieren daar zomaar voor je voeten lopen en liggen, haha…bijna onvoorstelbaar. xx

 20. Ton Heesakkers Avatar
  Ton Heesakkers

  What a beautiful world, and what a very few people !

 21. Pinnetje, je overtreft jezelf telkens weer met die foto’s! Wauw wauw!

 22. Haha ik bedoelde natuurlijk ‘Pimmetje’

 23. Wat een weergaloos mooi bestaan.
  Prachtige foto’s Pim.
  Proost!!!

 24. Prachtige verhalen, elke keer weer. Geniet van het laatste land in Zuid-Amerika en nog heel veel mooie en indrukwekkende ervaringen toegewenst. Maar vooral een veilige reis! Groeten uit Helmond

 25. Anne-Marie en Wil Avatar
  Anne-Marie en Wil

  Hallo lieverds,
  Bedankt voor alweer een heel mooi verhaal en de prachtige foto’s! Je moet er wel wat voor fietsen maar dan heb je ook wat….Geniet met volle teugen van Colombia en wij wachtten weer op jullie verslag van het volgende avontuur. Gran abrazo de nosotros………

 26. Woooow!! Dit is echt de eerste keer dat ik echt jaloers ben op waar jullie zijn!! Galapagos eilanden, de droom van iedereen die een beetje in biologie geïnteresseerd is! Hoe gaaf!!! Dank je voor de mooie foto’s!! Ik wil ze graag eens allemaal zien…. xx

 27. Harm Wiegersma Avatar
  Harm Wiegersma

  Wat een geweldige foto’s! Heel bijzonder!

 28. Jaap Kiel Avatar
  Jaap Kiel

  Wat heb ik weer genoten van die fantastisch mooie foto’s. Je hebt alle tijd, zie ik, om te genieten, en je neemt er ook de tijd voor. Heb het goed en tot een volgende keer.

 29. Zomaar in alle rust tussen de zeehonden en zeeschildpadden lopen… Wat moet dat bijzonder zijn geweest. 10.000 kilometer en bijna een jaar op pad! Dat is ‘t meest bijzondere!! Wat een geweldig avontuur!
  Groetjes Sandra

 30. Late reactie, maar niet minder echt! Wat een schitterende foto’s, natuur zoals het hoort te zijn. Op te iets te gesocialiseerde zeeleeuwen na dan…. maar wat een genot!
  En wat zijn jullie al ver na …. shit 1 jaar! 1 jaar Ellen!!! Jij bent niet voor mijn 40ste terug…. wat?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *