Hasta la vista!

7M1A2912Het einde van een jaar, de afronding van een continent. De laatste blog en nog één avontuur te delen met jullie…

Vanuit Salento kiezen we ervoor om nog een prachtige plek in de koffiedriehoek aan te doen. Filandia. Evenals Salento worden de straten gesierd door de prachtige kleurrijke oud koloniale huizen. Vanuit hier fietsen richting Pereira en Manizales. Beiden grotere steden in Colombia waar Pim een heuse barbier treft die met een massage toe zijn baard weer in model brengt. Terwijl ik de volgende avond met onze verbandschaar met mijn haar aan de slag ben. Tja, verschil moet er wezen…!

7M1A2864

In Manizales volbrengen we mede dankzij een enthousiaste taxichauffeur nog een bijna onmogelijke opdracht. Nieuwe fietsschoenen voor Pim. Na een jaar fietsen en bijna 11.000 kilometers hebben ze het toch echt opgegeven. Maar ga maar eens fietsschoenen maat 46 vinden in een land waar men regelmatig schrikt van onze afmetingen. We stappen een taxi in en vertellen de chauffeur onze missie. Hierop wordt hij zo enthousiast dat hij ons de hele stad door rijdt. Onderweg pikken we zijn zus en haar baas op en samen discussiëren we druk over de beste mogelijkheden. Aangekomen bij een fietsenwinkel blijkt hij over meer servicekwaliteiten te beschikken en knielt onze taxichauffeur voor Pim neer om de schoenen aan te geven en aan zijn voet te schuiven. Uiteraard te klein sommeert hij ons zijn taxi weer in te stappen waar zijn zus op ons wacht en rijden we met z’n allen met groot enthousiasme op de volgende fietsenwinkel af. Zo rijdt hij ons anderhalf uur Manizales door tot we een winkel hebben gevonden waar ze Pim zijn schoenen in de juiste maat kunnen bestellen. Met een high five nemen we lachend en uiteraard betalend afscheid van deze man. De rekening…omgerekend vijf euro!

Met schitterende nieuwe stappers kunnen wij de volgende dag ons avontuur beginnen. Het jaar willen we in stijl afsluiten. In stijl betekent in Zuid-Amerika dat er ten minste een goede berg bedwongen mag worden. Het liefst over een onmogelijk te fietsen pad en zo afgelegen dat er zelfs nagenoeg niemand wil wonen. In plaats van een prima lekker geasfalteerde weg, kiezen wij ervoor om Los Nevados parque nacional in te fietsen. We koersen af op de vulkaan Nevado del Ruiz die het aangezicht van het park vormt. Ze ligt op 5300 hoogtemeters en is nog zeer actief.

7M1A28787M1A2872

We fietsen vlot de stad uit en slaan rechtsaf het zandpad in. En gelijk halen wij weer adem. Geen verkeer, geen uitlaatgassen maar schitterende natuur en een klein kronkelweggetje die ons naar de top op 4300 hoogtemeter zal leiden. In onze routevoorbereiding zien we dat we nogal wat aangaan wederom. Van 2000 hoogtemeter naar zo’n 4300 met veel rode hellingen. Rood betekent verdomd stijl. En dat weten we op dag één. Onderaan de berg worden we nog omringd door schitterende boerderijtjes en hoe hoger de weg ons vervoert hoe desolater de omgeving. Maar één fantastisch vooruitzicht helpt ons de laatste meters lachend onze fiets omhoog te duwen. We slaan de laatste bocht om en stuiten op een houten keet. Goed verpakt in plastic om het waterdicht te houden is dit het huisje van een onwijs vriendelijke dame die God meermaals dankt dat wij zijn aangekomen. Ze heeft haar plek omgetoverd tot simpele camping met een uitgegraven gat dat als natuurlijk thermaal bad doorgaat. We laten onze vermoeide lijven met plezier in het hete water glijden terwijl Pietertje op wacht zit. Pietertje onze hond voor een dag. Deze vriendelijke baas kruiste onze weg en besloot vrolijk met ons mee te wandelen. Bij elke stop bleef hij rustig voor onze fietsen liggen tot wij weer zo ver waren verder te gaan. Uiteraard delen wij een pastamaaltijd met Pieter. En gelukkig waren wij het gloeiend eens. Deze crème kippensoep met penne erin gekookt kreeg ik nauwelijks weg. En hoewel Pieter toch erg moe moet zijn geweest van zijn inspanning trok ook hij vieze gezichten. Van wat hooi maken wij een heerlijke kuil voor hem om in te liggen en om de vrieskou te doorstaan bedekken we Pieter met een lekkere laag. Tevreden knorrend valt hij in slaap.

7M1A28937M1A28927M1A28917M1A2913

Wanneer wij ’s ochtends ons tentje uit kruipen zit Pieter al klaar voor onze fietsen. En ik heb mijn ochtend niet. Terwijl Pim het nog voor elkaar krijgt om nagenoeg alles fietsend te volbrengen ben ik mijn monster van 50 kilo vaker dan me lief is omhoog aan het duwen. Rond de 3500 hoogtemeter voer ik een ernstig gesprek met Pieter. Waar het op neer komt is dat ik hem vertel dat we helaas echt niet voor hem kunnen zorgen, en hij beter een andere baas kan zoeken. Of het nu dit gesprek was of het feit dat Pieter echt geen zin meer had in de klim weten we niet. Met een vrolijke kef nam hij afscheid en keerde terug naar beneden. Pas tegen 16:30 bereiken wij het hoogste punt. En aangezien er geen enkele goede slaapplek te vinden is zetten wij door. Met nog anderhalf uur licht verwachten we net na het donker in een dorpje aan te komen. Helaas foute kien! De weg aan de andere zijde is zo slecht begaanbaar met enorme keien dat we met zo’n 7 a 8 kilometer per uur afdalen. En langzaam gaat het lichtje uit en bevinden wij ons in het pikkedonker op een afgelegen Colombiaanse weg. In de verte begint het te onweren. Het lijken wel bombardementen. De stilte, de zwarte lucht, ons lampje op een meter voor ons en bij elke onweersflits lijken de bergen in brand te staan. Het doet iets met je gemoed. En hoe dichter wij het dorpje naderen hoe beter wij dat vreemde geluid kunnen thuisbrengen als geweerschoten. En eerlijk is eerlijk, ik word gewoon enorm bang. We overleggen wat te doen en besluiten dat we geen kant op kunnen behalve vooruit. Om de paar minuten horen we de schoten die steeds helderder worden. Er is in uren geen auto of mens gepasseerd..we zijn alleen in het pikkedonker met onweer en geweerschoten. Met de hoogste bloeddruk ooit bereiken we uiteindelijk om negen uur het dorpje. De hele straat is versierd met waxinelichtjes, de mensen dansen op straat en begroeten ons uitzinnig van vreugde. De hosteleigenaar lacht tot tranen toe om ons verhaal. “Nee joh, we schieten hier lekker in de lucht bij elke viering” zegt hij…”Niks aan de hand”.

7M1A2914

De volgende dag zetten wij onze afdaling voort over asfalt door de meest schitterende valleien. We zijn omringd door koffieplantages, vrolijk zwaaiende Colombianen en met de wind in de rug. De dagen erna koersen we af op Bogota en doen ons eindpunt in Zuid-Amerika aan. Vanaf hier vliegen we naar de Dominicaanse Republiek om de kerstdagen met mijn vader door te brengen. Onze fietsen zijn volledig gedemonteerd in de dozen, de tassen in aardappelzakken en zo stappen wij het vliegtuig in in Bogota.

Nu genieten we van een heerlijke “vakantie”..Hasta la vista!

7M1A2920


Comments

23 responses to “Hasta la vista!”

 1. Wat een verhaal weer… iedere keer besef ik me weer, dat jullie echt aan de andere kant van de wereld zijn en het drukke leven hier langzaam beginnen te vergeten.
  Het doet me goed om te horen, dat jullie de kerst door gaan brengen met familie. En dan blijkt de wereld weer even klein en is het cliché van de feestdagen weer een feit!
  Het idee van de verbandschaar gaf me wel een lichte verhoging van mijn bloeddruk. Daarbij zit ik morgen met een klein gevoel van schaamte in de stoel van de kapper. Ik denk dat ik je bij thuiskomst maar mee neem naar mijn kapper El, om mijn schuldgevoel te sussen!
  Lieve Pim en Ellen, ik wens jullie hele fijne en warme kerstdagen en hoop in 2018 nog veel van jullie reisverhalen te mogen genieten. Blijf gezond en wees gelukkig, weet dat jullie in mijn gedachte blijven en ga door zoals jullie gaan!
  Een hele dikke kus uit Geffen, ik hou van jullie!

 2. Harm Wiegersma Avatar
  Harm Wiegersma

  Wat een mooi avontuur. Geniet van jullie vakantie! Liefs, Harm

 3. Josephine Floor Avatar
  Josephine Floor

  Weer een mooi verhaal. Hele fijne feestdagen en geniet van de vakantie met je vader

 4. Wat een ontknoping van weer een mooi verhaal.. geweerschoten om iets te vieren.. Wij wensen jullie fijne feestdagen en een mooi begin van het nieuwe jaar (wat jullie volgens mijn ‘wereldklok’ 5 uur later gaan beleven dan wij 😉 XXXX

 5. Loes Quik Avatar
  Loes Quik

  Natuurlijk weer een prachtig verhaal. Jammer dat ik geen foto van Pieter heb ontdekt. Dat gebeurt er nu eenmaal altijd met mij wanneer.een dier langskomt in een avontuur. Thijs en ik kijken uit naar jullie verdere reis door Midden Amerika. Natuurlijk ook door onze eigen herinneringen aan Guatemala, Belize en Mexico. Geniet van jullie kerstdagen bij je papa! Dikke kus!

 6. Theo uit Veldhoven Avatar
  Theo uit Veldhoven

  Pim en Ellen,
  fijne vakantie, en fijne feestdagen.
  Ik heb dit jaar genoten van jullie verhalen, tot het volgend jaar.
  groet uit Brabant.

 7. Jaap Kiel Avatar
  Jaap Kiel

  Nou, hier dan een schot voor de boeg, fantastische verhalen in je ‘koffer’, fantastische verhalen in het vooruitzicht, een nieuw jaar met nieuwe kansen en avonturen. Het ga jullie goed in 2018!

 8. Dank voor jullie avonturen en de daaruit voortkomende verhalen, dank voor het delen van wat het allemaal met jullie doet! Ik wens jullie een welverdiende vakantie toe met mooie dagen en dat het volgende jaar jullie wederom avonturen en ervaringen mag brengen die je met ons wil delen. Liefs!!

 9. Ton Heesakkers Avatar
  Ton Heesakkers

  GEWELDIG ! Fijne dagen en genieten van jullie vakantie .

 10. Erik Jansen Avatar
  Erik Jansen

  Weer een mooi verhaal en mooie belevenissen. Inmiddels zijn jullie ook bekende Lieshoutenaren na een mooi artikel in het Eindhovens Dagblad. Geniet van de Feestdagen en een voorspoedige en veilige reis in 2018, met hopelijk weer veel mooie verhalen!

 11. Mirjam van Krieken Avatar
  Mirjam van Krieken

  Prachtig weer… je bracht een mooie spanning teweeg, rondom die geweerschoten :-)… moest wel enorm lachen aan het einde.

  Trouwens, wat moeten jullie nu geweldig gespierd zijn! Jullie “vakantie”… daar kan geen Sonja Bakker-dieet tegenop ;-)… Nu écht vakantie, geniet ervan! En fijne feestdagen!

 12. Wat een mijlpaal, wat een verhaal! Ik wens jullie hele fijne kerstdagen en een voorspoedig 2018. Keep on rollin’………lieve groet, Eric

 13. Heel fijne dagen gewenst met je vader en dank voor hte meebeleven van jullie machtige avonturen. Het was geweldig om jullie te mogen volgen.
  Alvast een goede jaarwisseling gewenst en moge 2018 jullie brengen waar je van hebt gedroomd.

 14. Ik ben wel erg benieuwd naar Pieter! Foto?
  Geniet van jullie vakantie! X

 15. Wat een geweldig lieve mensen ontmoeten jullie steeds weer. Heerlijk!
  Ik wens jullie een fijne vakantie in jullie fietsvakantie en een gelukkig 2018 met nog meer mooie avonturen.
  Liefs, Jan

 16. Het jaar is voorbij gevlogen. Zeker met jullie prachtige verhalen en foto’s
  Fijne feestdagen en een mooi vervolg van jullie avontuur in 2018

 17. Marcel, buurman uit Lisse Avatar
  Marcel, buurman uit Lisse

  Beste Pim en Ellen,

  Wat een fantastische en avontuurlijke fietstocht hebben jullie op deze eerste helft van de wereldreis al beleefd.
  Dus geniet nu maar van jullie welverdiende vakantie in de Dominicaanse Republiek.
  Wij wensen jullie van ganser harte ” Prettige Kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en voor het
  nieuwe jaar heel veel geluk en vooral een goede gezondheid tijdens de tweede helft van jullie wereldreis.

  Marcel en Joke van Graven

 18. Marcel, buurman uit Lisse Avatar
  Marcel, buurman uit Lisse

  Beste Pim en Ellen,

  Wat een fantastische en avontuurlijke fietstocht hebben jullie op deze eerste helft van de wereldreis al beleefd.
  Dus geniet nu maar van jullie welverdiende vakantie in de Dominicaanse Republiek.
  Wij wensen jullie van ganser harte ” Prettige Kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en voor het
  nieuwe jaar heel veel geluk en vooral een goede gezondheid tijdens de tweede helft van jullie wereldreis.

  Marcel en Joke van Graven

 19. Hallo Ellen en Pim,

  Geweldig weer en ja een jaar later en 11.000km verder op weg na familie wat ook een fijne gevoel zal zijn.
  Geniet van de vakantie en weer zien fijne kerstdagen en voor 2018 een heel goed ondernemend en gezond fiets jaar.

  Groetjes Noortje

 20. Hoi Pim en Ellen. Wat een machtig mooi verhaal als afsluiting van het jaar, Zuid Amerika, jullie eerste jaar fietswereldavontuur. Bedankt voor de prachtige verhalen. Het is fantastisch om met jullie een beetje mee te reizen. Geniet van de vakantie en het weerzien met je vader. Maak er een fijn kerstfeest en jaarwisseling van. Ik wens jullie heel veel geluk gezondheid toe in 2018, met nog weer avonturen in Noord Amerika. Lieve groeten Roos.

 21. Hallo Pim en Ellen,

  Prachtige foto’s, prachtig verhaal.
  Geniet van de kerstdagen en jullie welverdiende vakantie!

  Lieve groet,

  Monique

 22. file:///C:/Users/Martin/Pictures/05%20Reisverslag/1%20%20Pim%20Ellen%20Rondreis.jpg

  Bovenstaande is het krantenbericht dat hier in de omgeving van Lieshout en Helmond staat.
  Fijne Kerst en een Gezond 2018.

 23. knuffel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *