Change off Plan’s

Afgelopen tijd zijn we druk geweest met sparen en wilden we ons visum aanvragen voor de Verenigde Staten. Dat het niet makkelijk was om een visum te krijgen vermoedde we al. Wanneer je naar de Verendigde Staten wil dan vraag je normaal vlak voor vertrek een esta goedkeuring aan via de pc thuis. Een esta is 90 dagen geldig en wordt eigenlijk altijd wel goedgekeurd mits je geen strafblad hebt of ooit geweigerd bent in de Verenigde Staten. Helaas valt onder het esta visa niet alleen de Verenigde Staten. Maar ook Canada en Mexico. Zodat men niet even kan grens hoppen om de 90 dagen te verlengen. Dat maakt het voor ons onmogelijk onder een esta te reizen. Het is simpelweg niet mogelijk om op de fiets in 90 dagen van noord Alaska tot Zuid Mexico te komen. Tenminste niet zoals wij willen reizen. Dus moet je via de Ambassade een visum aanvragen en op gesprek komen bij het consulaat in Amsterdam. We kwamen er achter dat het praktisch onmogelijk is om een visum te verkrijgen voor de verenigde staten wanneer je thuis je baan op zegt en met de fiets de horizon achterna wil fietsen. Door de verschillende reacties op diverse fora bleek al gauw dat het merendeel van de mensen die ons voor waren gegaan met legen handen buiten de Ambassade in Amsterdam waren gezet. De een slecht voorbereid en de ander voorbereid tot in de puntjes. Discussie is niet mogelijk. Redetemeer om een deskundige in de arm te nemen dachten wij. Een weigering voor een visum betekent dat je ook niet meer onder een esta de VS in mag. Helaas bleek al snel dat onze vermoedens bevestigd werden door een gespecialiceerd visum advocate. Ze gaf ons een kans van 1 op 100 dat het ons zou lukken. Ze rade het ons ten strengste af. Aangezien wij op onze leeftijd nog niet geweigerd willen worden voor de VS, hebben wij haar advies te harte genomen.

En dan?

We zijn al jaren bezig met plannen, voorbereiden en sparen om van Prudhoe Bay naar Ushuaia te fietsen en dan hoor je wat je stiekem al vermoede. Maar hoe doen andere dat dan? De mensen die we gesproken hebben hebben allemaal een ander verhaal en misschien geven ze zelf ook aan gewoon geluk te hebben gehad. In ieder geval lijkt het een paar jaar geleden makkelijker geweest te zijn om een visum te verkrijgen voor de VS.

 

Het leek even of het allemaal niet zoals gepland door kon gaan. Maar eigelijk is de oplossing heel makkelijk. Gewoon de route omdraaien. Dus van Ushuaia naar Prudhou Bay. Omdat je over land de VS via Mexico binnenkomt hebben we geen esta nodig. Maar een i-94 welke net als het esta maximaal 90 dagen geldig is. Alleen nu voor de Verenigde staten zelf. Dat betekent dat wanneer we Canada in reizen we opnieuw een visum moeten vragen voor Canada. Ondanks dat we nog steeds afhankelijk zijn van de goodwill van de border security lijkt het op deze manier wel mogelijk om door de VS te reizen in ons reis tempo. Maar een beetje geluk hebben we nog steeds nodig. fingers crossed.

 

 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *