You better Belize it!

7M1A5009-bewerktNadat ik een week door de kleine straatjes van Antigua heb gedwaald is het tijd om verder Noordwaarts te koersen. Antigua was een verademing na afgelopen weken. Rust, goed eten en wat bij slapen. s ‘Avonds sla ik mijn topografische kaart open onder het genot van een goed glas lokale rum. Iets wat hier beter te betalen is dan een biertje. Antigua ligt niet ver van Guatemala stad en alle wegen lijken van en naar Guatemala stad te lopen. Er staan slechts enkele kleine onverharde wegen op de kaart aangegeven. Ik voel er helemaal niks voor om met mijn fiets Guatemala stad in te duiken en er via de andere kant weer uit te rijden. Mijn ervaring van grote steden is dat het verkeer levensgevaarlijk is en dat je er je longen vol zuigt met de zwarte hete uitlaatgassen. Mijn Warmshower host waar ik afgelopen dagen gratis verblijf, hangt meegebogen over de kaart. Die kleine wegen zijn enorm steil weet hij me te vertellen. Of door Guatemala stad of door de bergen. Steile onverharde wegen en nauwelijks voorzieningen. De keuze is al gemaakt. De volgende ochtend verlaat ik antigua al vroeg. De weg gaat direct steil omhoog. Gestaag klim ik omhoog naar 2300m en word net voor de afdaling nageroepen door iemand die in de deuropening met een flesje cola in de hand staat te zwaaien. Hij komt me na gerend en stopt me het flesje cola toe met een opgestoken duim. Met een klop op mijn schouder verdwijnt hij weer terug in zijn huis. Ik kom er in de dagen erna achter dat dit geen unieke ervaring is geweest. Ik slinger kriskras het land door en dompel me onder in de poelen van Semuc Champey.

7M1A4350-bewerkt-bewerkt7M1A4384-bewerkt7M1A4359-bewerkt7M1A4332-bewerkt7M1A4432-bewerkt

Waar ik ook kom, ik heb nog niet eerder zo een gastvrije bevolking mee gemaakt. Bananen worden me toegestopt of een flesje drinken en vanuit een rijdende auto ontvang ik een briefje met de boodschap, bel als je hulp nodig hebt. De bevolking is kleurrijk en het land zit vol oude Maya geschiedenis. Via Lanquin daal ik af naar de Caribische kust en vaar de Rio Dulce af naar Livingston. Een oud gehucht wat niet over de weg bereikbaar is en een ontmoetingsplek is voor zeilers die beschutting zoeken in de baai. Onderweg richting El Peten in de noordelijke jungle van Guatemala, bezoek ik verschillende Maya tempels. Ze liggen links en rechts in de jungle verspreid en velen zijn er pas enkele jaren geleden ontdekt. Bijna dagelijks bezoek ik wel een tempel. Sommige worden slechts bewaakt door iemand die er met zijn gezin woont. Geen entree kosten, geen andere bezoekers. Slechts iemand die me voor gaat met een machete door de jungle en die me mee neemt in de wereld van de Maya’s. In mijn ogen een toch wel raar volk welke er een spirituele gedachte op na hield maar constant onder invloed waren van drugs. Hoe kun je anders zoveel mensen offeren? De natuur om me heen is wederom schitterend.

7M1A4410-bewerkt7M1A4416-bewerkt7M1A4474-bewerkt7M1A4475-bewerkt7M1A4486-bewerkt7M1A4478-bewerkt

7M1A4532-bewerkt7M1A4536-bewerkt-27M1A4546-bewerkt7M1A4527-bewerkt-27M1A4498-bewerkt7M1A4503-bewerkt7M1A4581-bewerkt7M1A4515-bewerkt

Aangekomen aan het meer Peten Itza fiets ik het rond naar de noordkant. Ik ben uitgenodigd om te verblijven in Playa blanca. Een schitterend huis aan het meer. De eigenaresse is alleen niet thuis. De achterdeur zou open zijn. Maar neem wel al je eten mee voor een week want het ligt erg afgelegen staat er in de email die ze me stuurde. Na een paar uur hobbelen over een slechte weg open ik toch enigszins ongemakkelijk de achterdeur. Raar om in iemands huis te stappen die je helemaal niet kent. Maar het wordt me al snel duidelijk dat ik met mijn neus in de boter ben gevallen. Ik heb hier wat tijd te overbruggen. Volgende week zal ik terug naar Flores fietsen. Er staat me een verassing te wachten. Mijn zusje heeft een ticket geboekt en komt me opzoeken. Een dikke week later trek ik de deur weer achter me dicht en pik ik haar op, op het kleine vliegveldje in Flores. Het is fijn om weer een bekend gezicht te zien. Tijd om weer even wat bij te kletsen. Dat is ook wat we doen de eerste dagen en reizen vervolgens af naar Tikal.
Tikal is de grootse en machtigste stad bekend uit de Maya beschaving en van 400 jaar voor Christus. Er liggen heel veel tempels die nog niet eens zijn blootgelegd onder de dichte begroeiing van de jungle. Slechts een gedeelte is nu zichtbaar gemaakt door de begroeiing weg te halen en is nu te beklimmen. Het is een unieke ervaring om daar rond te lopen. We komen door de oppervlakte waarover het verspreid ligt, slechts een handje vol mensen tegen terwijl in het bladerdak boven ons de apen luidkeels op en neer slingeren.

7M1A4762-bewerkt7M1A4729-bewerkt7M1A4704-bewerkt7M1A4693-bewerkt7M1A48187M1A4867-bewerkt

TPHE2

Via El Remate verlaat ik op de fiets Guatemala en reis Maud achterna die met de bus vooruit is gegaan. We bezoeken de Actun Tunichil Muknal grotten. Beter bekend als de ATM caves van Belize. We duiken de Maya onderwereld in. Met een helm en een hoofdlamp zwemmen we en klauteren door pikdonkere grotten waar water door heen stroomt. Vroeger werden deze grotten gebruikt in heilige rituelen en werden daar mensen geofferd. De hele grot ligt werkelijk bezaaid met beenderen afkomstig van mensen. Je loopt er letterlijk overheen. Helaas is het tegenwoordig verboden eigen foto of filmmateriaal de grot in te nemen en worden deze foto’s beschikbaar gesteld. Bizar om te zien hoe goed alles nog steeds bewaard is gebleven na zoveel jaren in het water gelegen te hebben. Helaas sneuvelt er regelmatig een schedel en verdwijnt er regelmatig een pot of een speerpunt en daarom kunnen nog maar een beperkt aantal mensen per jaar de grot in. Een hele bijzondere maar ook lugubere ervaring. Ik was dan ook blij na 4 uur weer de eerste stralen van dag licht te zien met het naar buiten zwemmen. Via San Ignacio komen we aan in Belize City waar we direct de boot nemen naar Caye Caulker. Een soort van atol eiland midden in het op een na grootste rif ter wereld.

7938D29C-39EA-4C37-8AFD-F7031940C28A7M1A5183-bewerkt7M1A5082-bewerkt7M1A5080-bewerkt7M1A5072-bewerkt7M1A5148-bewerktIn Belize gaat alles langzaam en het is er vreselijk duur. Het oogt Caribisch en zo gedraagt men zich ook. Pleace go slow! Voor een blikje cola betaal je in de supermarkt 6 Belize dollar, wat gelijk is aan Euro 2,50. De hitte is hier bijna onverdraaglijk, maar op iedere hoek van de straat staat iemand met rasta haren, white snow te verkopen. De enige plek om te ontsnappen aan de hitte is in het water en dat is absoluut geen straf hier kan ik zeggen.

GOPR4924-2-bewerktGOPR4946-1-bewerkt

Na een paar dagen relaxen is het alweer tijd om afscheid te nemen van mijn zus. Vanaf Belize City verwacht ik in 3 dagen in Mexico te zijn. Door de hitte in Belize is mijn Macbook oplader letterlijk bij de snoer door gesmolten en in Playa del Carmen wacht een nieuwe oplader op me.

7M1A5258-bewerkt


Comments

22 responses to “You better Belize it!”

 1. Dankjewel voor die fijne tijd! Altijd avontuur met jou! Veel liefs Maud

 2. Gaaf Pim

 3. Stefan Avatar
  Stefan

  Lekker bezig kerel! Enjoy!

 4. noortje Avatar
  noortje

  Geweldig Pim blij weer iets van je te horen je ziet er ook goed uit gelukkig minder baard hihihi is persoonlijke hoor.
  Fijn dat je zus is geweest toch wat verhaal kwijt en steun.
  Tilkal lijkt wel beetje op Ankor Watt
  veel succes en behouden reis verder kijk uit na je volgende bericht Noortje

 5. noortje Avatar
  noortje

  Even gekeken waar je precies bent. Maak je de oversteek nog na Cuba??? geweldig eiland alleen Havanna over slaan. Ik heb daar geweldig mooi en gastvrij gefietst. groetjes

 6. Wat leuk en gezellig dat Maud is geweest! En wat een prachtige foto’s weer. Succes en geniet! Liefs uit Veldhoven xxxx

 7. Peter Avatar
  Peter

  Dank je Pim dat je ons laat meereizen met jouw avonturen, ik kijk er steeds weer naar UIT!

 8. Ingrid en Herko Avatar
  Ingrid en Herko

  Mooie verhalen en prachtige foto’s! Blijf genieten!

 9. Caroline Avatar
  Caroline

  Ik zat me van de week nog af te vragen..
  “Hoe zou het met Pim zijn?”
  Fijn weer iets van je te lezen. Het moet fijn zijn om weer een vertrouwd iemand te zien! Dat geeft hopelijk weer een hoop energie.
  Mooie foto’s .
  Keep on going!!

 10. Hans Verbeek Avatar
  Hans Verbeek

  Nog steeds erg veel respect voor je. Deze reis helemaal alleen, nu even samen met je zus. Zet hem op. See you in Mexico.

 11. Watis de wereld mooi.

 12. Odiel Avatar
  Odiel

  Geweldige foto’s en belevenissen Pim. Leve je lieve zus!

 13. Theo V Avatar
  Theo V

  Weer gewelddig Pim,
  een fijn verslag en mooie foto, s ik geniet er telkens van.

  groetjes uit Veldhoven.

 14. Henri en Josee Avatar
  Henri en Josee

  Wat fijn om weer te kunnen genieten van je mooie verhalen en foto’s.
  Super dat Maud enkele weken heeft kunnen meereizen.
  Goede reis weer!
  Henri en Josée

 15. Carola Avatar
  Carola

  Mooi verhaal Pim, gastvrije mensen allemaal! Leuk dat je zusje er was!! Succes en veel plezier in Mexico!

 16. Onvoorstelbaar wat je met de fiets allemaal kunt “bezeilen”, nietwaar? Ik hoop dat je de hele rit zult kunnen voltooien. Het laat je daarna nooit meer los.
  Veel succes Pim let goed op. Veel gezondheid en verstand wens ik je toe.
  Succes en groeten van,
  Joop.

 17. Karin Avatar
  Karin

  Hola Pim, wat leuk dat je zus een stukje van je avontuur heeft meegemaakt! Fijn voor je!!!
  Ben je ook nog in Chichicastenango geweest?

  Veel plezier in Mexico. Liefs uit (voor een week) uit Barcelona xx

 18. michel Avatar
  michel

  Heerlijke blog weer Pim voelt een beetje als zelf vakantie hebben, thumbs up!!!

 19. Mooi verhaal en geweldige foto’s! Ik ben benieuwd wat Mexico voor avontuur gaat brengen.

 20. Leyla Avatar
  Leyla

  Maud, wat bijzonder een stukje vdeze mooie reis meegemaakt te mogen hebben!
  @ Pim: veel succes, plezier en genietse met het vervolgen van je avontuur

 21. Patricia Zabal bustamante Avatar
  Patricia Zabal bustamante

  Hoi Pim, blij om van je te horen! Si vas a San Cristobal de las Casas ten cuidado por favor. Hay un tramo de carretera muy peligroso para los ciclistas en la carretera de Sant Cristobal-Ocosingo.Te he enviado un link en facebook. No quiero asustarte pero ten precaución por favor. Al parecer en este camino son capaces de todo con tal de robar las pertenencias del turista. Hablan de accidente pero al parecer el motivo ha sido el robo. Por el resto Chiapas y Oaxaca son unas provincias preciosas. La ciudad de Oaxaca y sus playas (san agustinillo) son preciosas. Un abrazo,
  Pati

 22. RickvdH Avatar
  RickvdH

  Wat een heerlijke fotoos en wat ben je afgetraind ondanks de drank!
  Leuke zus ook;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *